Democratie volgens YouTube

Samuela

Democratie volgens YouTube

Misschien heb je het al gehoord: YouTube gaat in samenwerking met Endemol betaalkanalen aanbieden. Volgens insiders is dit een manier om kijkers weg te lokken bij de traditionele televisie. Nu is mijn vraag: waarom zou je dat willen? ZWIT vindt:

Angst
Zijn deze partijen bang dat mensen in de toekomst gratis televisieprogramma’s kunnen bekijken? Er zijn nu al veel opgeknipte uitzendingen terug te bekijken via het internet. Is deze samenwerking alvast een manier om daar een stokje voor te steken of is het een kwestie van makkelijk geld verdienen? Ik ben benieuwd hoe dit ‘niet traditionele televisiekijken’ er dan uit gaat zien.

Scenario 1
Betaald gaat er alleen worden voor kijkcijferkanonnen. Waar kunnen kijkers terecht die niet van ‘populaire series’ houden? Gaat de meerderheid van de kijkers bepalen wat er aan programma’s gemaakt gaat worden?

Scenario 2
Heb je gister die uitzending over kannibalen gezien? Gister? Televisieprogramma’s behoren straks niet meer tot een van de meest gekozen smalltalk-onderwerpen. Wanneer je namelijk iets bekijkt hangt af van jezelf, je bent niet meer gebonden aan zendtijden. Hoogstwaarschijnlijk zorgt dit er zelfs voor dat je, vanwege de deelfunctie, nog sterker gaat kijken naar dezelfde programma’s als jouw vrienden. Lineaire televisiegidsen kunnen het dan ook wel vergeten.

Scenario 3
Als niet de gids, maar jou vrienden straks nog meer invloed gaan krijgen op waar jij naar kijkt, wordt Nederland misschien wel weer een pluriforme samenleving. Waar je naar kijkt kan door de buitenwereld gesignaleerd worden en bepaalt op die manier, sterker dan nu, wie je bent en waar je bij hoort. Wat vind jij?

Bron: http://www.villamedia.nl/nieuws/onderwerp/youtube/

Neem contact met ons op door langs te komen in de CabFab (Unit 109), te mailen of te bellen naar +31 (0)70 215 82 59